Om Ölands Dramatiska Teater

Om teatern

Ölands Dramatiska Teater är en fri professionell teater som bildades 2006.
Teatern finns på södra Öland och spelar i först hand spelar för barn och unga. Vår bakgrund finns i dockteatern och vi arbetar med att utveckla, förnya och fördjupa konstartens speciella förutsättningar. Vi vill att föreställningarna ska tala så många sinnliga språk som möjligt och låta texten och dramatiken verka i flera olika skikt. Vi vill tänja och förnya dockteaterns magiska och poetiska realism och låta den jämställt möta andra konstformer som dans, skådespeleri, musik och bildkonst.
Sedan 2024 har vi en egen scen i Mörbylånga på södra Öland. Men det flesta föreställningar spelas på turné – lokalt, regionalt, nationellt och framåt kommer vi att arbeta för att även kunna spela internationellt.

Vi tycker om att arbeta på landsbygden, utanför centrum och vill skapa berättelser som formas med andra ord än de urbana och med en blick som lika gärna kan vända sig till andra sidan jorden som till närmaste by. Vi spelar i första hand för barn och unga, men ibland också för vuxna. Vi söker oss till viktiga historier, bra manus och professionella och modiga medarbetare. Vi vill med kraft och glädje pröva teatern/dockteaterns möjlighet att vara en röst i samtal som förs i samhället, i vardagen, mellan människor och i det egna inre. Vi arbetar alltid för alla människors lika värde och tycker att det är viktigt att inte bara bekräfta det vi redan känner och vet utan även bjuda motstånd och erbjuda en plats där motsträvig tanke, känsla, vrede, kärlek och sorg får finnas.

Ölands Dramatiska Teater

Startades 2006 av Anna Hammarstedt och Anna Thoren. 2024 lämnade Anna Thorén teatern och flyttade till Skåne. Anna Hammarstedt driver nu teatern vidare och samarbetar med konstnärer från olika områden.

Priser

Ölands Dramatiska Teater fick tidningen Barometerns Kulturpris Gyllene fjädern 2018
och Regionförbundet i Kalmars belöningsstipendium 2011

Om Anna Hammarstedt

Fram till 2006 arbetade Anna Hammarstedt på Stockholms Stadsteaters dåvarande dockteaterscen Långa Näsan i 10 år och medverkade i lika många produktioner. Alla var fina och spännande pjäser med särskilt speciella var Änglakaramellen av Christina Gottfridsson, Dvärgen av Inger Jalmert – Moritz efter Pär Lagerkvists bok. En Midsommarnattsdröm av Shakespeare och Innanför ögat av Amanda Rolder. Anna arbetade också vid ett par tillfällen på Dockteatern Tittut i föreställningarna Lilla Tiger och lilla Björn av Janosch och i skuggspelsföreställningen Ville Vara Varg av Christer Dahl. Hon har också arbetat på Byteatern Kalmar läns teater i föreställningarna Vanten av Magnus Lönn och Klappen kommer av Christina Claesson.
Anna har även arbetat på Maximus dockteater och på Helsingborgs Stadsteater samt gjort en och annan liten film.
Anna Hammarstedt har fått ett tvåårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden 2019, resestipendium från Konstnärsnämnden 2024, 2023, 2015 och 2011., och arbetsstipendium från Landstinget Kalmar län 2017.

Kontakt

Hej!
Det är jag som är Anna.

annah@olandsdramatiska.se
Mobil 0709220215

❤️ kärlek och fred på jorden ❤️